Tuesday, February 2, 2010

jalan2,makan2,rakan2, Jakarta & Mangga Besar

These are my random pick from my last weekend getaway to Indonesia... some photos around Jakarta and Ciwidey and all the "Ci" town in Bandung. Most are just normal pedestrian shots and some are taken from inside the cab; as our trip this time is just about finding good food, relaxing and meeting some friends for the long weekend~

2010indonesia 12010indonesia 22010indonesia 32010indonesia 42010indonesia 52010indonesia 62010indonesia 72010indonesia 82010indonesia 92010indonesia 102010indonesia 112010indonesia 122010indonesia 132010indonesia 142010indonesia 15


Oh, teringat pasal rileks2. Hari tu lepas jalan2 arouund Jakarta dah penat2 we decided to get ourselves pampered la konon since we heard that Spa in Indonesia quite cheap and good, so keluar from one mall in Pluit we asked the Cab driver where to find the place la. So the Cab supir was like, "Oh, itu di Mangga Besar tu.." He said that along the street banyak la tempat to choose from. Sampai je Mangga Besar Sarah terus tunjuk satu bangunan yang paling obvious la dekat street tu "Oasis". Pendek cerita, kitorang masuk dalam dan tanya harga semua, ok la..not bad. Tapi masa tu dalam hati macam berkata kenapa tempat ni mengamalkan konsep penghambaan di zaman silam dan bukan tradisional Indonesia seperti yang diimajinasikan, selepas tu kitorang 3 orang dah tunggu siap2 kat suite tu tunggu tukang lulur dan bila tukang lulur/urut tiba terfikir lagi kenapa bukan gadis Indonesia berkebaya senyum manis yang datang sebaliknya 3 gadis berbaju hitam ketat dada minimal cup C skirt bawah sikit dari punggung dan senyum kelat dan hairan memandang 3 gadis inesen dan bukan lelaki berkumis nipis hidung belang.

Konsep penghambaan zaman firaun, 'Mangga Besar', ashtray bertulis 'Pria punya selera', sign bertulis 'dilarang asusila'.

Wajah penuh inesen, "Mbak, asusila itu maksutnya apa ya mbak?"
Mbak: "err....errr....hehee...heheee." *pandang kawan dia kat sebelah*

Ok, fine. Kitorang salah masuk tempat.



Indonesia, 2010

3 comments:

Mohamad Faizal said...

apasal komen aku hilang. terguris hati ke

shea said...

hahaha..dat was one awkward moment!

Khairul said...

I love your photographs. Nak tanya, you pakai kamera apa?